بیماری های حنجره

بیماری های حنجره
چکیده این مطلب : انتشار : 1396/05/28 6 نظر 16,615 بازدید

یکی از  مهم ترین نوع بیماری ها، بیماری صدا یا بیماری حنجره می باشد. اغلب این بیماری ها قابل درمان هستند اما  توجه و مراقبت بسیار زیادی را می طلبد . در این مقاله به مهمترین و شایع ترین موارد بیماری های حنجره اشاره شده است.

حنجره طبیعی

این تصویر یک نمونه از حنجره طبیعی را نشان میدهد. به این ترتیب  که سوراخ ایجاد صدا به صورت سفید صدفی دیده می شود و تارهای صوتی، در زمان ایجاد صدا یا خواندن در خط میانی به یکدیگر می رسد و ساختار های اطراف به صورت سفید کمرنگ قابل مشاده هستند شما می توانید مثالهایی از بیماری هایی که از حنجره در ادامه می آید را با این مثال مقایسه کنید.

بیماری های حنجره عبارت است از:

ندول ، پلیپ حنجره ، لارنژیت سیسکا ، خونریزی تارصوتی ، سرطان حنجره ، عدم تکامل حنجره . پرسبای لارنژیس، دیستونی حنجره ، اختلالات عملکردی ، رفلاکس اسید

1 - ندول :

ندول ها زمانی اتفاق می افتند که فرد به صورت ناصحیح یا بیش از حد از حنجره خود استفاده کند.این بیماری بیشتردر  زنان و کودکان معمول است . ندول ها از به هم رسیدن تارهای صوتی جلوگیری میکنند و همچنین باعث می شوند که شکلی به صورت ساعت شنی در تارهای صوتی شود که موجب عدم بسته شدن کامل تارهای صوتی می شود و این افراد اغلب صدایی با حالت نفس گیر دارند.  در اکثر موارد گفتار درمانی برای افرادی که مبتلا به این بیماری هستند ، مناسب خواهد بود و پاسخ خواهد داد. در بیست درصد از موارد هم  ممکن است این بیماری شدید باشد و فرد پس از گفتار درمانی به درمان پاسخ ندهد در این مواقع به متد جراحی میکرولارنژیال نیاز باشد.

2 - پلیپ حنجره :

پلیپ ضایعات خوش خیم حنجره هستند که اغلب در مردان بزرگسال اتفاق می افتد. پلیپ معمولا در حاشیه لبه های بزرگ تارهای صوتی اتفاق می افتد و از اینکه تارهای صوتی در خط میانی به یکدیگر برخورد کنند ، جلوگیری میکنند. پلیپ ها میتوانند بر تولید صدا تاثیر بگذارند و یک صدای نفس گیر و  خنده دار ایجاد کنند.بیماران مبتلا به پلیپ ممکن است به درمانهای پزشکی مداوم و گفتار درمانی پاسخ مناسب دهند. اگر این ضایعه به این درمانها پاسخ نداد یک جراحی کوچک دقیق ممکن است مناسب باشد. یکی از عوامل خطرساز در این ضایعات ممکن است بیماری رفلاکس حنجره باشد.

3 - لارنژیک سیسکا :

لارنژیت سیسکا ، ناشی از هیدراتاسیون(آب رسانی به بدن) نا کافی تارهای صوتی است که این امر باعث ایجاد مخاطی ضخیم بر روی تارهای صوتی شده است .ایجاد مخاط از ارتعاش یکنواخت تارهای صوتی جلوگیری می کند.

4 - خونریزی تارهای صوتی :

خونریزی تارهای صوتی بسیار نادر است . که معمولا به وسیله ی استفاده نادرست یا تهاجمی از تارهای صوتی اتفاق می افتد. این امر در نتیجه ی پارگی رگهای خونی در تارهای صوتی اتفاق می افتد که با خونریزی در بافت های مجرای صوتی همراه خواهد بود.

5 - سرطان حنجره :

این تصویر یک مثال از سرطان تارهای صوتی است که در مراحل اولیه است و هنوز پیشرفتی نکرده است . اگراین ضایعه زود شناسایی شود ممکن است بتوان آن را به وسیله ی عمل جراحی یا شیمی درمانی درمان کرد. میزان شانس درمان در این موارد قریب به 96 درصد است.

6 - عدم تکامل حنجره :

الف - ضعف در تحرک تارهای صوتی : شرایطی که یک یا هردو تارصوتی حرکت درستی ندارند و این امر میتواند به علت فلجی ، پاراسیس ، زخم یا التهاب مفصلی کریکو آریتنوئید باشد.
فلج کامل یا ناقص میتواند در اثر ضایعه ی مکانیزم عصبی یا ماهیچه ای باشد.

 

ب - فلج کامل یک طرفه ی تار صوتی : این بیماری می تواند به وسیله ی بیماری ها یا اختلالات گوناگون اتفاق بیفتند. که از حرکت یکی از تارهای صوتی جلوگیری میکند.وقتی یکی از تارهای صوتی از حرکت خوب و کافی عاجز باشد نمی تواند تار صوتی دیگری را در خط میانی در طول صحبت کردن ملاقات کند. که این امر باعث عبور سریع هوا می شود و در پی آن این باعث ایجاد صدای تنفسی و ضعیف می شود. لازم است فردی که در حال صحبت کردن است در طول صحبت خود تنفس های مکرر انجام دهد. بعد از یک دوره صحبت روزانه ،  فرد به دلیل تنفس های مکرری که داشته احساس خستگی  می کند. همچنین ممکن است خفگی و سرفه را در حال غذا خوردن یا نوشیدن مایعات در پی داشته باشد.

ج - فلج تارهای صوتی دوطرفه :  وقتی هردو تارصوتی از لحاظ حرکتی مشکل داشته باشند شرایط میتواند بسیار جدی تر باشد. با فلج تارهای صوتی دردو طرف موقعیت خط میانی ،  فرد دچار سختی در تنفس می شود و ممکن است برای ایجاد یک راه هوایی به برش نای نیاز پیدا کند. اگر تارهای صوتی فلج شده در خط میانی نزدیک هم قرار بگیرند هرچند صدا ممکن است خوب باشد اما مسیرهوایی در خطر است. اگر تارهای صوتی فلج شده از یکدیگر فاصله داشته باشد ممکن است فرد هیچ صدایی نداشته باشد.

د - خم شدن حنجره :  این بیماری می تواند در نتیجه ی مشکلات عصبی ماهیچه ای ، آسیب رسیدگی ، مادر زادی ، یا علل عملکردی ، یا عدم رشد کامل تار صوتی باشد.

7 - پرسبای لارنژیس (Presbylaryngis  )

شرایطی است که توسط نازک شدن عضله و بافت های صوتی به وسیله ی پیری انفاق می افتد . در این مورد تارهای صوتی حجم کمتری از یک حنجره ی معمولی دارد بنابراین در خط میانی به یکدیگر برخورد نمی کنند. در نتیجه بیمار یک صدایی خرخر گونه ، ضعیف و نفس گونه ای خواهد داشت. این شرایط می تواند تصحیح بشود به وسیله ی تزریق چربی یا سایر مواد درون هر دو تار صوتی برای به دست آمدن برخوردی بهتر در تارهای صوتی .

8 - دیستونی حنجره :

دیستونی حنجره یا اسپاسمودیک دیسفونیا (sd)  یک اختلال صداییست که به وسیله ی حرکات غیر ارادی یک یا بیشتر از یک ماهیچه ی حنجره ایجاد می شود. دو تا از بزرگترین انواع اسپامودیک دیسفونیا عبارت اند از نزدیک شونده و دورشونده .هرچند ممکن است حالت دور شونده و نزدیک شونده به صورت ترکیبی با هم ایجاد شود.

Adductor sd   باعث اسپاسم های متناوب بسته شونده تارهای صوتی می شود. که این امر تشخیص داده میشود به وسیله ی ایجاد صدای خفه.

Abductor sd  باعث ایجاد اسپاسم های بسته شونده تارهای صوتی می شود که ایجاد میکند یک صدای همراه با قطع هوا.

9 - اختلالات عملکردی :

اختلال انقباض عضلانی: انقباض بیش از حد عضله ماهیچه باعث ایجاد فشار بر تارهای صوتی و ماهیچه های اطراف و تغییر پیکربندی آن می شود .انقباض بیش از حد ، باعث جلوگیری از حرکت هوا در طول تارهای صوتی و ایجاد لرزش معمولی می شود.این امر باعث کاهش صدا و ایجاد یک صدای جیر جیر می شود.

10 - بازگشت(رفلاکس) اسید :

این تصویر یک مثال از بیماری است که دارای بازگشت اسید معده به حنجره است (laryngo  ( pharyngeal reflux disease  یا (LPRD). در این حالت حنجره قرمز و متورم است . این بیماران  دارای آزمایش لوکوپلاکیا ی مثبت هستند . تصویر سمت راست نشان دهنده ی زمانی است که فرد بعد از 6 هفته تحت درمانهای پزشکی برای LPRD  قرار گرفته است. توجه داشته باشید که تغییرات در تارهای صوتی قابل برگشت خواهد بود و قرمزی به طور چشمگیری کاهش یافته است.

در پایان باید توجه داشت بسیاری از بیماری های حنجره و اغلب اختلالات صدا میتوانند به راحتی درمان شوند با درمانهای پزشکی مناسب ، استراحت صدا ، افزایش هیدراتاسیون ، و بهداشت صدا. در موارد دیگر ممکن است نیاز به عمل های جراحی خیلی کوچک نیاز باشد یا گفتار درمانی های گسترده.

نظرات

اروجی
۱۳۹۹/۰۱/۰۲۰۰
پاسخباسلام
بنده آواز میخوانم.تازگیها در صدای من یک جور خش یا بهتره بگم خط افتاده.کمی که شروع میکنم به خواندن احساس میکنم صدا دورگه میشه و آوازم رو خراب میکنه.به نظر شما چه باید بکنم؟ممنون میشم راهنماییم بفرمایید.
با تشکر
آزیتا شکور
۱۳۹۸/۰۷/۱۴۰۰
پاسخسلام من پاپیلوم حنجره گرفتم از شش ماهگی از 1 و2 و 13 و 28 سالگی عمل شدم الان در 38 سالگی عود کرده بود که 12روز پیش عمل شدم.سوالم اینه من صدا ندارم فقط صدام در حد کسیه ک میخواد در گوشی حرف بزنه.ایا لال شد?????
بیمارستان دولتی امیراعلم عمل شدم اصلا نفمیدم کی عملم کرده.تو رو خدا اگه دکتری اینو خوند راهنماییم کنه چرا اینجور شدم
حشمت نورعلی
۱۳۹۸/۰۴/۳۰۰۰
پاسخسلام.طبق نظر دکتر متخصص من به بیماری اسپاسمودیک دیسفونیا حنجره مبتلا هستم. صدای من غیر واضح بعضی وقتها نا مفهوم و باید با تقلا صحبت بکنم. واسه درمان باید چیکار کنم. خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید. منتظر تماس هستم
الهه خلیق
۱۳۹۸/۰۸/۰۹۰۰
سلام منم 20 ساله اسپاسمودیک دیسفونیا دارم نزدیک شونده ، یه بار تزریق بوتاکس انجام دادم ولی تا 5 ماه خوب بود دوباره برگشت الان درمان قطعیش رو دکتر جرالد برکه تو کالیفرنیا انجام میده ولی هزینش خیییلی بالاس امیدوارم همه کسانی که این مشکل رو دارن بتونن درمان بشن چون درمان قطعی مشکلمون اومده
ان شاالله
پویا اردشیری
۱۳۹۷/۰۶/۱۹۰۲
پاسخسلام . مرسی از مقاله خوبتون . یاد زمانی افتادم که به دلیل بیماری ورم حنجره مجبور شدم خوانندگی را کنار بگذارم . صدای من سوپرانو و آینده‌ی خیلی خوبی در پیش داشتم اما بیماری با من کاری کرد که مجبور شدم مسیر زندگی خود را تغییر دهم.
حمید حاجی پور
۱۳۹۶/۰۷/۲۴۰۱
پاسخممنوم از مطالب ارزشمندی که در این سایت منتشر می فرمائید

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 14

مطالب مرتبط

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه می توانید از جدیدترین مقالات، اخبار و محصولات سایت در ایمیل خود با خبر شوید...

به جمع کاربر ما بپیوندید