مکانیزم تولید صوت در انسان

مکانیزم تولید صوت در انسان
چکیده این مطلب : انتشار : 1396/04/17 3 نظر 15,800 بازدید

این یادداشت از مکانیزم تولید صوت در انسان و چگونگی استفاده خوانندگان از صدا می گوید

بسیاری از خوانندگان حرفه ای از چگونگی فرایند تولید صدا در انسان ، ساختار حنجره و از این دست مباحث مربوط به علوم پزشکی و تجربی اطلاعات لازم را میدانند. 

در این مطلب آن بخش که مربوط به توضیحات کلی و تئوریک در زمینه مکانیزم تولید صوت در انسان است می باشد و تحقیق در زمینه توضیحات علمی تر و تخصصی تر در زمینه علم پزشکی و آناتومی به عهده خوانندگان علاقمند گذاشته شده است.

بسیاری از خوانندگان حرفه ای از چگونگی فرایند تولید صدا در انسان ، ساختار حنجره و از این دست مباحث مربوط به علوم پزشکی و آناتومی اطلاعات لازم را میدانند. علت این مساله ، لزوم شناخت سیستمی است که با آن سرو کار دارند و میخواهند از آن استفاده نمایند.

بنابراین دانستن مکانیزم تولید صوت در انسان و شناخت ماهیچه ها ، غضروف ها و سایر اعضای بدن انسان که در تولید صوت نقش اساسی دارند ضروریست. پس از این شناخت و با تکیه بر آن میتوان از علم آواسازی و تشدید صوت یا همان صداسازی و روش های آن بهره برد و پس از تمرین و تحقیق بیشتر و همچنین به کار بردن دانسته ها در عمل ،میتوان یک خواننده حرفه ای شد.

تولید صوت یا صدا در انسان یکی از مکانیزم های بسیار پیچیده است. صوت در حنجره تولید می شود. صوت یا صدایی که در حنجره تولید می شود صدایی ضعیف، زمخت و ناخوشایند و در یک کلام خام است. این صدا پس از عبورو برخورد با فضای دهان و اندام های گفتاری دچار تغییراتی می شود که صدا را شنیدنی میکند. منظور از صدای شنیدنی صدای یک خواننده که برای مثال در کنسرت در حال آواز خوانی است نمی باشد، منظور صدایی است که از سایر انسان های اطرافمان در حین صحبت کردن و غیره می شنویم.

مرحله ی اول تولید صوت ، دم می باشد. در این مرحله انسان از هوای اطراف خود برای تولید صوت استفاده میکند. (همانطور که میدانیم در فضای خلا ، در خارج از جو هیچ صدایی با گوش غیر مسلح قابل شنیدن نیست.) ، هوایی که در اطرافمان وجود دارد را تنفس میکنیم و عمل دم را انجام میدهیم .

در مرحله ی بعد هوایی که در ریه های ما قرار دارد به صورت کنترل شده(بوسیله ی ماهیچه های بین دنده ای و ماهیچه ی دیافراگم) خارج می شود. همزمان با این عمل تارهای صوتی شروع به حرکت کردن و برخورد با یکدیگر میکنند.
هوایی که از راه نای در حال خروج می باشد ، با حنجره و تارهای صوتی ، که در قسمت بالای نای قرار دارد (لازم است ساختار حنجره را به یاد آوریم) برخورد میکند و آن هوا حامل صوتی می شود که به صورت خام توسط حنجره ایجاد شده است و همچنان در حال خروج از راه مستقیم خود به سمت بیرون میباشد.

در مرحله ی بعد این هوا با نرم کام ، سخت کام ، فضای سینونسی ، فضای دهان و به طورکلی سایر  اندامهای گفتاری برخورد کرده و قابل شنیدن می شود ، پس از آن بسته به نوع برخوردی که با فضاهای گفتاری داشته و همچنین شکل و حال دهان و لب ها ، حالت فک و یا ... از بینی ، یا بین دندان ها و یا بین لب ها عبور میکند و خارج می شود . و در مرحله ی آخر به گوش شنونده می رسد. این بیان ساده فرآیند تولید صوت و صحبت کردن در انسان می باشد. حال باید بدانیم که خوانندگان چگونه از این دانش استفاده میکنند و به طور کلی چه میکنند.

در صداسازی و فنون تربیت صدا ، اصلی ترین چیزی که یک خواننده می آموزد کنترل بر صداست. خواننده طی تمرینات وکالیز یا همان صداسازی می آموزد. در کدام دانگ صدای خود ، هوای حامل صوت را  از کدام ناحیه ی تشدید کننده صوتی خارج نماید تا تقویت شود و به گوش شنونده برسد. یکی از تفاوت اصلی خواننده و غیر خواننده در این نکته مشخص می شود. البته خواننده بودن فقط این موضوع نیست و نکته های ریز و درست بسیار دیگری دارد. خواننده خوب ، تنفس صحیحی دارد ، از ماهیچه دیافراگم خود به درستی استفاده میکند ، حنجره ی سالمی دارد و پرده های صوتی را تمیز اجرا میکند از تشدید کننده های صوتی به خوبی استفاده میکند و احساس خوبی را به شنونده منتقل می نماید .

 

نظرات

محمدرضا کریمی
۱۳۹۷/۰۳/۱۸۱۱
پاسخسلام آیا من نیتونم صدای 6 دانگ داشته باشم
امیر طاهری
۱۳۹۷/۰۱/۱۸۱۳
پاسخعالی و درجه 1
هادی رضوی
۱۳۹۶/۱۰/۱۲۰۴
پاسخعالی بود

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 15

محصولات مرتبط

مطالب مرتبط

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه می توانید از جدیدترین مقالات، اخبار و محصولات سایت در ایمیل خود با خبر شوید...

به جمع کاربر ما بپیوندید